Tahin helvası tek seçenek değilmiş! Balıktan sonra iyi gidiyor, damaklar şenleniyor

İRMİK HELVASI

İrmik helvası yapmak için gereken materyaller, 2 dolu yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı irmik, 1.5 su bardağı şeker, çok şekerli sevmeyenler için 1 bardak şeker, 2 su bardağı su.

Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine ekleyin ve orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık 3 dakika karıştırarak kavurun. Daha sonra altını kısıp 3 dakika da kısık ateşte kavurun. Toplam 6 dakikalık bu mühletin sonunda şekeri ekleyin ve 4 dakika da şekerle kavurun. Bu etapta çok çabuk kararacağı için süratli davranmak ve irmiği yakmamak gerekiyor. Toplamda 10 dakikalık kavurmanın sonunda altını kısıktan olağana getirip suyu ekleyin. Kaynama esnasında ocağı kısığa tekrar getirip birkaç kere karıştırdıktan sonra birazcık akışkan ve sulu bırakıp altını kapatın.

FISTIKLI UN HELVASI

200 gr tereyağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un, 1 paket dolmalık fıstık, 2.5 su bardağı süt, 1, 5 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya kâfi.

İlk evvel soğuk süt, şeker ve vanilyayı bir kapta güzelce karıştırın şeker düzgünce erisin. Öteki bir tencerede tereyağını eritin ve sıvı yağ ekleyerek fıstıkları kavurun. Daha sonra unu ekleyip 20 dakika kadar kavurun. Kaşığa yapışmayacak kıvama geldiğinde soğuk sütü ekleyin karıştırın. Çekince altını ve ağzını kapatın ve demlenmeye bırakın.

FINDIK EZMESİ

2 su bardağı kavrulmuş fındık (200 gram), 2 yemek kaşığı pudra şekeri, 2 paket vanilya, 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı yahut fındık yağı, yarım su bardağı fındık (50 gram) konutta sağlıklı bir fındık ezmesi yapmak için kâfi.

Rondonuzun içerisine kavrulmuş fındık, ayçiçek yahut fındık yağı, pudra şekeri ve vanilyayı alın. Bu kademede fındıklarınızı kendiniz kavurmalısınız ve çok fazla kavurarak yakmamaya itina göstermelisiniz. Aksi halde fındık ezmenizin tadı da acı olabilir. Rondoyu 10 dakika çalıştırın. Harcınız krema kıvamına gelince tekrar fındık ek edin ve kısa bir müddet daha rondoyu çalıştırın. Bu evrede fındıkları çok fazla küçültmeyin. Bu biçimde yerken ağzınıza fındık kırıntıları gelsin istemiyorsanız bu evreyi atlayabilirsiniz. Afiyet olsun.

FIRINDA SÜTLAÇ

1 litre süt, 1 su bardağı şeker, yarım su bardağı pirinç, 3 yemek kaşığı buğday nişastası, 1 paket vanilya, 2 su bardağı su, yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için) fırın sütlaç yapmak için kâfi.

Pirinçleri yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile yumuşayıp pişene kadar haşlayın. Çok az sulu kalması değerli. Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ekleyip kaynatın. Bu ortada bir kap içerisinde nişasta ve suyu pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırın. Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve yarım su bardağı sütle karıştırdığınız 3 yemek kaşığı buğday nişastasını ek edin. 10-15 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Tepsinize soğuk su doldurun ve sütlaç kaplarını fırın tepsinize dizin. Tepsiyi fırının en üst rafına yerleştirin. 180 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar pişirin.

HAŞHAŞLI ŞEKERPARE

1 paket katı yağ (250 gram, oda sıcaklığında), 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1 çay bardağı irmik, 1 adet yumurta, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 5-6 su bardağı (200 ml) un kâfi. Üzeri için mavi haşhaş, fındık yahut fıstık. Şerbeti için de 4 su bardağı şeker (200 ml), 5 su bardağı su (200 ml) ve 1-2 damla limon gerekiyor.

Önce şerbeti için; şeker ve suyu tencere koyup, kaynatın. Kaynattıktan 10 dakika sonra, limonu ekleyin 5-10 dakika daha kaynatın. Şerbet soğuk, kurabiye sıcak olmalı. Daha sonra bir kabın içinde katı yağ, sıvı yağ yumurta ve pudra şekerini karıştırın. Sırayla irmik, vanilya, kabartma tozunu ve unu ekleyip, yoğurun. Elimizde rahat yuvarlayabileceğimiz kıvama gelince, ceviz büyüklüğünde kesimler koparıp yuvarlayın. Evvel haşhaş, sonra ortasına fıstık, fındık ne varsa bastırarak yerleştirelim. Evvelce ısıtılmış, 180 derecelik fırında hafif kızarana dek pişirin. Birinci sıcağı çıkınca, şerbetle buluşturun.

REVANİ

3 yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı sıvı yağ tatlı yapmak için gereken gereçler ortasında. Şerbet için gerekenlerse 3 su bardağı su, 3 su bardağı seker, yarım limon suyu. Evvel şerbet hazırlanmalı olduğundan, tencereye şeker ve su alınıp kaynatılır. Daha sonra yarım limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılıp altı kapatılmalı. Kek için de, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak yeterlice çırpılmalı.

Ardından sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip yine çırpılmalı. Son olarak un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek bir defa daha çırpılmalı. Yağlanmış fırın kabına kek hamuru dökülüp 170 derece fırında üstü kızarana dek, yani yaklaşık 30 dakika pişirilmeli. Birinci sıcaklığı geçtikten sonra kek dilimlenir ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökülür. 1 ile 2 saat dinlendirdikten sonra üzeri isteğe nazaran krem şanti, hindistan cevizi ya da kuruyemişle süslenerek servis edilebilir.

ŞAMBALİ

3 su bardağı irmik, 1.5 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı şeker, 1 kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat. şerbeti içinse 4.5 su bardağı şeker, 3.5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı limon suyu kâfi. Geniş bir kaba yoğurt ve şekeri alıp uygunca karıştırın. Üzerine kalan materyaller de eklenip, yağlanmış orta uzunluk bir cam tepsiye boşaltılır. Eller ıslatılarak üzeri yeterlice düzeltilir.

Kaşık yahut bıçak yardımıyla yavaşça tepsinin tabanına değmeyecek halde kesilecek yerleri çizilir. Son olarak üzerine fıstık dizilip, evvelce ısıtılmış 175 derecedeki fırına verilen tatlı, 30 dakika pişirilir. Şerbeti için de, şeker ve su kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanmalı. Kaynamaya başlayınca 12 ile 15 dakika kadar kaynatılmalı. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirildikten sonra, 4 ile 5 saat dinlendirilip istenilen biçimde süslenilip servis edilebilir.

TAHİNLİ KABAK TATLISI

Bu tatlıyı yapmak için gereken materyaller 2 kg bal kabağı, 3.5 su bardağı şeker. Süslemek için de tahin ve ceviz. Kabakları soyup, istediğiniz büyüklükte dilimleyerek tencereye alın. Üzerine şekeri ekleyip, ocağa alın ve kısık ateşte yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Soğuyunca servis tabağına alıp, üzerine 3 yemek kaşığı tahin dökün ve dövülmüş ceviz serpip servis yapın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir