Evinizde Yapabileceğiniz Birbirinden Lezzetli ve Oldukça Sağlıklı Peynir Tarifleri

Peynir çoklukla kahvaltılarda tüketilen kalsiyum ölçüsü yüksek hayvansal bir besindir. Severek tüketilir, ülkelere, yörelere nazaran farklı versiyonları vardır. İşte karşınızda kendi mutfağınızda yapabileceğiniz peynir tanımları ?

1. Kaşar peyniri tarifi

Malzemeler

  • 4 kg çiğ süt

  • 1 yemek kaşığı tuz

  • Yarım su bardağı yoğurt

  • Yarım su bardağı peynir mayası

Kaşar peyniri nasıl yapılır? 

1. Sütü derin bir tencere içine alın ve pastörize olması için kısık ateşte kaynatın.

2. Öteki bir tencereyi alın ve yarısına su doldurun. Kaynayan süt tenceresini ocaktan aldıktan sonra, su dolu tencerenin içine koyun. Soğumasını bekleyin.

3. Tenceredeki süt ılıklaştığında içinde yoğurdu ekleyin. üzerine peynir mayası ek ettikten sonra karıştırın.

4. Karışımın kapağını kapatın ve 1-2 saat mayalanması için bekletin. Mayalan süt tenceresini tekrardan ocağa alın ve peynirlerden minik topaklar oluşturana kadar tel çırpıcıyla karıştırın.

5. Peynir taneleri elastik bir yapıya ulaştığında, tencerenin kenarından toplayın ve topladığınız peynirleri süzgece koyun. Süzgeçte bulunan peynirleri tahta kaşık ile sıkıştırın ve pak bir tülbentin üzerine alın.

6. Tülbenti yavaşça sıkıştırarak fazla suyunu süzün ve peynirlerin üzerini kapatın. 1 gece bu formda bekletin. Sonraki gün kalıplaşan peynirleri rondodan geçirerek minik kesimler haline getirin.

7. Bir tencereye ılık su doldurun ve üzerine peynirleri ekleyerek kaynatın. Su kaynadıkça peynirler erimeye başlayacaktır. Eriyen modülleri tezgahın üzerine alın ve birkaç sefer katlayarak hal verin.

8. Hal verme esnasında peynirlere tuz eklemeyi unutmayın. Biçim verdiğiniz peynirleri tekrar suyun içerisine alarak 1 dakika daha pişirin.

9. Akabinde peynirleri tezgahın üzerine çıkartın ve soğumaya bırakın. Soğutma sürecinden sonra peynirleri dolaba kaldırın ve 1 gün dinlendirin. Dinlenmiş peynirleri afiyetle yiyebilirsiniz.

2. Beyaz peynir tarifi

Malzemeler

  • 6 kg çiğ süt

  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu

  • 1.5 çay kaşığı peynir mayası

Beyaz peynir nasıl yapılır?

1. Birinci olarak sütü derin bir tencereye alın ve kısık ateşte kaynatın. Süt kaynamaya başladıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve varsa termometre ile derecesini ölçün. Sütün sıcaklığı 36-37 dereceye gelinceye kadar bekleyin.

2. Sütün içerisine peynir mayasını ekleyin ve tahta kaşık ile karıştırın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve pak bir bez ile etrafını sarın. Sütün mayalanması için yaklaşık 1 buçuk saat oda sıcaklığında bekletin.

3. Akabinde mayasını denetim etmek için serçe parmağınızı süte batırın. Yoğurttan daha ağır bir kıvamı varsa, mayalama süreci olmuş demektir.

4. Bıçağın ucu ile yavaşça kare biçiminde çizikler atın ve 1 saat bekletin. Daha sonra pak bir tülbent alın ve bir yere asın. Tülbentin altına kap koyduktan sonra, içine peynirleri ekleyin ve fazla suyun süzülmesi için 3-4 saat daha bekletin.

5. Dinlenmiş peynirleri tezgahın üzerine alın ve yavaşça yoğurun. Peynirleri iki adet ağır kapların ortasına alın ve tekrar 3-4 saat bekletin. Öbür bir kabın içerisine tuz ve suyu salamura edin. Hazırladığınız peynirleri iri modüllere böldükten sonra sulu karışımın içerisine ek edin.

6. Kabın kapağını kapattıktan sonra buzdolabına alın ve 2-3 bekletin. Bekleme sürecinin akabinde peynirleri salamura suyundan çıkartarak servis edebilirsiniz.

3. Lor peyniri tarifi

Malzemeler

  • 4 kg çiğ süt

  • 1 yemek kaşığı elma/üzüm sirkesi

  • 1 çay bardağı limon suyu

Lor peyniri nasıl yapılır?

1. Derin tencere içerisine 4 kg sütü koyun ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Süt kaynamaya başladığında içerisine limon suyu ve sirkeyi ek edin.

2. Tekrar karıştırdıktan sonra, sütün yavaş yavaş kesildiğini göreceksiniz. Kesilme başladıktan 4-5 dakika sonra sütü ocaktan alın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin.

3.1 saat sonunda kesilen modülleri süzgeç ile alın ve pak bir tülbentin üzerine koyun.

4. Tülbenti güzelce sıkarak fazla suyun süzülmesini sağlayın.

5. 10-15 dakika boyunca peyniri tülbentin içinde bekletin. Akabinde kaplara doldurarak afiyetle tüketebilirsiniz.

4. Labne peyniri tarifi

Malzemeler

  • 400 ml süt

  • 400 ml krema

  • 1 yemek kaşığı yoğurt

  • 4 yemek kaşığı üzüm sirkesi

  • 1 tutam tuz

Labne peyniri nasıl yapılır?

1. 400 ml krema, 400 ml süt, 1 yemek kaşığı yoğurt, bir tutam tuz ve 4 yemek kaşığı sirkeyi kalın tabanlı bir çelik tencereye alıp karıştırın.

2. Tencereyi ocağın üzerine yerleştirip kaynayana kadar ısıtın. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika müddetle tahta kaşıkla karıştırın. Tencereyi ocağın üzerinden alın.

3. Karışım soğuyana kadar oda ısısında bekletin. Büyük bir cam kasenin üzerine tel süzgeci yerleştirin.

4. Tel süzgecin içine iki kat tülbent yerleştirin. Karışımı süzgece dökün. Suyu süzülene kadar bekletin.

5. Peyniri cam kasenin içine alıp mikserle çırpın. Kasenin üzerini kapakla kapatıp peyniri buzdolabında bir gece bekletin. Servis yapın. Afiyet olsun.

5. Mascarpone peyniri tarifi

Malzemeler

  • 400 ml krema

  • 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Mascarpone peyniri nasıl yapılır?

1. Kalın tabanlı sos tenceresine kremayı alıp çok kısık ateşte kaynama noktasına gelinceye kadar pişirin. Termometreniz varsa 85 dereceye çıkmasını bekleyin. Ocaktan alın ve içine limon suyunu ekleyin. Beş dakika kadar karıştırın. 15-20 dakika kremanın soğumasını ve biraz kalınlaşmasını bekleyin. Tahta kaşığın gerisine aldığınız kremayı parmağınızla çizdiğinizde ortada boşluk kalmalı, kenarlardaki krema akmamalı. 

2. Bir tülbent ya da benzerimutfak bezine alıp altına akan suyuna değmeden süzülebileceği bir kaba ya da kavanoza alın. Buzdolabında 24 saat bekletin. Kullanmadan evvel (dilerseniz) çırparak yumuşak bir kıvama getirin. Kapaklı bir kap içinde buzdolabında 3-4 gün koruma edebilirsiniz.

6. Sepet peyniri tarifi

Malzemeler

  • litre çiğ süt

  • 1/3 çay bardağı sirke

  • 1/2 adet limonun suyu

  • 1/2 çay bardağı peynir suyu

  • çay kaşığı tuz

Tütsülemek için:

  • 10 adet tane karabiber

  • çay kaşığı ada çayı yaprağı

Sepet peyniri nasıl yapılır?

1. Sütünüzü bir tencerenin içerisine alın ve ağır ateşte kaynatmaya başlayın. Süt kaynama noktasına gelir gelmez içine sirke, limon suyu ve peynir suyunu ek edin.

2. Bu sırada sütün kesilmeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Süt kesildikçe çıkan modülleri bir süzgecin içine alın ve bastırarak bir ortaya getirin.

3. Bastırma süreci sırasında tüm suyunun süzülmesini sağlayın. Tüm kesimler bir ortaya geldiğinde elinizle hafif hafif form verin. Üzerine tuz serpin. Süzgecin içine yine alın. Süzgecin bir kabın üzerine oturtun.

4. Üzerine bir yük yerleştirin. Bu yük bir tencere ya da öbür bir kap, güveç vb. olabilir. Ardından yaklaşık 2 saat suyunun süzülmesini bekleyin.

5. Farklı bir yerde cam bir kabın içine ada çayı yaprakları ve karabiberi alın. Pürmüz yardımıyla yavaşça yakın. Yakar yakmaz üzerini streç sinemayla örtün. Ardından içine dinlenen sepet peynirinizi koyun ve streçleyin. Bu kademede havasının mümkün olduğunca az kaçtığından emin olun.

6. Yaklaşık 40 dakika kadar bu formda bekletin. Ardından çıkarıp, dilimleyerek afiyetle tüketin.

7. Ricotta peyniri tarifi

Malzemeler

  • 1,5litreçiğ süt

  • 10yemek kaşığıelma sirkesi

  • 2çay kaşığıtuz

Ricotta peyniri nasıl yapılır?

1. Sütünüzün bakteri, mikroorganizma ve öbür etkenlerden arınması ismine bir gece evvelce kaynatın. Dinlenen ve soğuyan sütü yine ısıtın.

2. Kaynama sıcaklığına yaklaşık 80 derece geldiğinde altını kapatın ve 5 dakika dinlendirin. Ardından elma sirkesi ve tuzu ekleyin.

3. Kesilmeye başladıktan 15 dakika sonra pak bir kese serili süzgecin üzerine aktarın ve altına tencere koyun.

4. Ağzını güzelce sıkın ve 1,5-2 saat kadar bekleterek fazla suyunun süzülmesini sağlayın. Keseden çıkarıp afiyetle tüketin.

8. Sürk peyniri tarifi

Malzemeler

  • 500 gram çökelek

  • yemek kaşığı biber salçası

  • 1 diş sarımsak

  • tatlı kaşığı kurutulmuş zahter

  • çay kaşığı kişniş

  • çay kaşığı kimyon

  • çay kaşığı karabiber

  • çay kaşığı yenibahar

  • çay kaşığı tuz

  • yemek kaşığı zeytinyağı

Sürk peyniri nasıl yapılır?

1. Derince bir kabın içerisine çökeleği alın, üstüne baharatları ek edin, sarımsağı rendeleyin.

2. Zeytinyağını da ek ettikten sonra, güzelce yoğurun. Yumurta biçiminde şekil verin ve kağıt havlu serdiğiniz bir tepsiye dizin.

3. Bir kaç saatte bir kağıt havluyu değiştirin, böylelikle daha kuru bir peynir elde edeceksiniz. Ufalayıp, üstüne zeytinyağı gezdirerek servis edin.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir